Sav

Sverige kan stoltsera med 24 restauranger i den världsberömda Guide Michelin som varje år utser restauranger på toppnivå. Betyg ges i form av stjärnor, från en till tre stjärnor. Sverige har fyra restauranger med 2 stjärnor, inga trestjärniga än så länge. Nyligen valde fransmannen Karim Khouani att flytta sitt franska michelinkök från gården Vindåkra till Adelgatan i Malmö där Sture tidigare mättade hungriga gäster. Vindåkra lades ut för försäljning och den 1 november i år stod det klart att kockduon Sven Jensen och Alexander Fohlin tar över efter fransmannens stjärnkrog

Sven och Alex på Vindåkra

När såld michelinkrog blir till nordiska restaurangen Sav kommer gäster jämföra det gamla med det nya, något som sätter press på duon. De vill självklart prestera lika bra som den förre ägaren men byter ut det franska med nordiskt, där den färska råvaran och egenproducerat ska stå i fokus. De tänker utnyttja den mark som finns omkring Vindåkra, odla eget och tillverka alkoholfria dryckesalternativ. Tanken bakom egenproducerat är trendigt, och det är ett sätt att hålla nere kostnaderna. De blir också första restaurangen i Malmö att ta ut en avgift vid bordsbokning. Tvåhundra kronor, som dras av vid notan, är man tvungen att betala per person vid bokning. Detta för att slippa bokningar som inte dyker upp.

Litet team med stor press

Det mesta står redo för öppning, utom alkoholtillståndet. Man hoppas på en premiär i december, en av de bästa månaderna på hela året, annars väntar det trötta januaridagarna. Duon står för matlagningen, en tredje kock kan behövas och en fjärde personalmedlem står för serveringen. Duon har arbetat tillsammans i kök tidigare och arbetar med exemplarisk precision tillsammans. De förlitar sig på varandras kunskaper och litar blint på att den andra levererar magnifika resultat. Ambiance hade en stjärna med i Guide Michelin. Men ambitionerna finns även hos Sav och jakten på stjärnorna har redan börjat. Om allt vill sig väl får vi se en premiär av Sav redan i år.

pulse