Restauranger med michelinstjärnor

735px-Guide_michelin_1929_couverture (1)Michelinguiden är ett ofta uppdaterat rankingsystem för världens bästa restauranger. Det går att få betyget en, två eller tre stjärnor. Även en enda stjärna i guiden innebär att restaurangen i fråga håller högsta internationella klass och i de flesta fall att du måste boka bord långt i förväg. Michelinstjärnor är viktiga för dem som driver restauranger i toppskiktet och jakten på en stjärna, eller ännu en, kan bli något av en besatthet. Det är däckföretaget Michelin som tagit fram systemet i marknadsföringssyfte men nu lever guiden sitt eget liv.

Våra svenska stjärnresturanger

Sverige har många kockar av internationell toppklass. Det bevisas av framskjutna placeringar i de tävlingar som arrangeras i matlagning. Men för att det ska löna sig att driva en restaurang av michelinklass måste det också finnas en marknad. Vi är för få i Sverige som är beredda att betala vad det kostar att äta på den här nivån för att vi ska ha många restauranger med stjärnor. Idag har vi runt 25 resturanger med stjärnor i guiden men ingen svenskt restaurang har hittills belönats med tre stjärnor. Här kan du se ett klipp på hur en 10-åring fick omöjligt bord på superkrogen, men i regel behöver du ha riktigt bra framförhållning för att få ett bord på t.ex. Fäviken i Järpen eller Oaxen i Stockholm. Båda har i skrivande stund två stjärnor.