Restauranger med husmanskost

När man åker på semester till ett annat land är ju en del av upplevelsen att prova det lokala köket; åker man till Paris vill man uppleva äkta fransk mat, åker man till Tokyo vill man äta sushi på japanskt vis och åker man till Italien provar man de lokala pastarätterna. Men de som kommer till Sveriges huvudstad som turister kommer att märka att det är svårt att hitta restauranger som serverar klassisk svensk mat. På hemmaplan äter stockholmare mest spansk, italiensk, japansk, thailändsk eller indisk mat. Det finns dock hopp för de turister (och svenskar) som törstar efter svensk husmanskost på restaurang.800px-Dish_of_crawdads

På restaurangen Prinsen på Mäster Samuelsgatan 4 kan man till exempel avnjuta några av de kanske bästa köttbullarna i Stockholm. Dessa köttbullar har redan ett internationellt rykte tack vare de gästande turisterna som anländer i klasar till Stockholm med kryssningsskepp varje sommar. Köttbullarna handtrillas och steks i gjutjärnspannor. Färsen består av 80 procent nötfärs, 20 procent fläskfärs, och förutom färsen blandas malen lök, rivet bröd, kalvbuljong och grädde i köttbullarna för att ge dem perfekt konsistens och smak. Tillsammans med köttbullarna serveras klassiska tillbehör som brunsås, hempressad gurka, rårörda lingon och potatispuré. Svenskare än så blir det inte.

Den som inte vill söka sig utanför hemmet för att få svensk husmanskost kan beställa catering från Deliciouscatering.se. Här kan man bland annat få sig en god biff á la Lindström, isterband med dillstuvad potatis, laxpudding med skirat smör, pytt á la Bellman, panerad strömming, ärtsoppa med pannkakor och många andra svenska klassiker.

Typiskt för det svenska och nordiska köket är att vi äter mycket fisk- och skaldjur, och just det är restaurangen Rolfs köks specialitet. Rolfs kök ligger på Tegnérgatan 41, och deras fisk- och skaldjursgryta är restaurangens triumfkort. Förutom maten kan man njuta av vänlig personal som är kunnig och avslappnad, och en unik inredningsstil. Restaurangen har inte förändrats påtagligt sedan 90-talet, som var dess storhetsperiod, så de som tycker om nostalgi kommer att känna sig väl tillrätta på Rolfs kök.

För turisternas skull är det bra att det finns restauranger i Stockholm som håller sig till det svenska köket. För inhemska stockholmare och svenskar finns det dock sannolikt få saker som slår husmanskost lagad i det egna hemmet.

pulse