Michelinstjärnor

Michelinstjärnor delas ut i Michelinguiden, som på franska även kallas Le guide rouge de Michelin, det vill säga ”Michelins röda guide”. Den ges ut årligen av den franska däcktillverkaren Michelin, och kom ut första gången år 1900. Michelinguiden finns i flera olika utgåvor som täcker olika geografiska områden. De nordiska storstäderna täcks av den engelskspråkiga utgåvan Michelin Hotels and Restaurants Main Cities of Europe. Både hotell och restauranger ingår alltså i Michelinguiden, men det är framförallt restaurangrecensionerna och stjärnorna som är välkända.

Bara att bli upptagen i guiden anses som en stor bedrift. De bästa restaurangerna i guiden tilldelas dessutom stjärnor, som flest tre. Stjärnorna är en av de högst ansedda utmärkelserna i restaurangbranschen. I 2011 års utgåva av den engelskspråkiga guiden som nämns ovan togs 1771 restauranger med. Av dessa hade 357 restauranger tilldelats ett stjärnbetyg, och av dessa, i sin tur, hade endast 15 fått tre stjärnor. De trestjärniga restaurangerna är ofta så välbesökta att man måste boka bord månader eller år i förväg. Läs mer på Wikipedia. När stjärnorna ska delas ut bedöms endast maten på restaurangen. Övriga faktorer som service och miljö betygsätts istället med korslagda bestick, där maxantalet är fem. En stjärna betyder att restaurangen är ”exceptionellt bra […] i sin kategori”. Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” medan tre stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en resa i sig”. Bedömningen baseras på fem faktorer: kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet (”hantverket”), hur väl kocken lyckats hitta ett eget uttryck, värde för pengarna och kvalitet över tid. Eftersom guiden kommer ut årligen måste restaurangerna bibehålla sin kvalitet, annars riskerar de att förlora en eller flera stjärnor.  luxury-restaurant

I Sverige finns 13 restauranger som har tilldelats Michelinstjärnor. Av dessa har två restauranger tilldelats två stjärnor, Frantzén och Mathias Dahlgren Matsalen. Ingen restaurang i Sverige har hittills fått tre stjärnor. Samtliga restauranger ligger i Stockholm och Göteborg, eftersom det inte finns en Michelinguide som täcker de geografiska områdena i resten av Sverige. För att se vilka andra restauranger som har Michelinstjärnor i Sverige, se Wikipedia.

I resten av Europa är dock guiden mer heltäckande. Ett ovanligt exempel är den lilla staden Baiersbronn i sydvästra Tyskland, med 16 000 invånare. Där har två restauranger tilldelats tre stjärnor, och ytterligare en restaurang har en stjärna, vilket ger staden totalt sju, lika många som London. Läs mer på dn.se. Absolut flest restauranger med Michelinstjärnor finns dock i Frankrike, guidens hemland.

pulse