Lyxiga restauranger

För dem som vill vara med om en unik middagsupplevelse med oklanderlig service och fantastisk mat finns det flera möjligheter. Men smakar det så kostar det – på världens lyxigaste restauranger är priserna också de högsta i världen.

Frankrikes kök är världskänt, och i landets huvudstad ligger en av världens lyxigaste restauranger. På Plaza Athénée i Paris kan middagsgästen blicka upp mot en kristallkrona med 10 000 prismor i en luxuöst möblerad och dekorerad sal. Maten som serveras är klassiskt fransk med sällsynta ingredienser, sammansatt av köksmästaren Christophe Saintagne, och en måltid kan kosta runt 550 dollar, eller drygt 3500 kronor.

I grannlandet Schweiz, i Crissier, ligger restaurangen Hôtel de Ville som drivs av Benoît Viollier och hans fru Brigitte. Restaurangen lägger stor vikt på att använda sig av de bästa råvarorna som går att hitta, och har en säsongsbetonad meny. I deras rätter finner man fisk från sjön Léman, kött från Fribourg Canton och schweizisk ost, bland andra råvaror av högsta kvalitet.

Den kanske dyraste restaurangen i världen är Kitcho i Kyoto i Japan. En middag för två kan där kosta 1200 dollar, det vill säga knappt 8000 kronor. För detta får besökarna ett privat rum i en restaurang där ägaren är mästare i den japanska teceremonin, och de får äta kaiseki som är vida ansedd som den bästa i Japan. Läs mer om restaurangen på elitetraveler.images

I Norden finns också restauranger i världsklass. En av dem är Noma i Köpenhamn. Noma har flera år i rad varit etta på listan över världens 50 bästa restauranger, senast 2012. Listan sätts samman genom att en mängd internationella kockar, matkritiker och gourmander röstar på de restauranger de anser vara bäst. Läs mer om listan på Wikipedia. Noma är en sammansättning av ”nordisk mad”, vilket också är vad restaurangen serverar. Noma har förutom listplaceringen två Michelinstjärnor.

År 2013 gick den spanska restaurangen El Celler de Can Roca om danska Noma på listan och placerade sig på första plats. El Celler de Can Roca ligger i Girona i Katalonien och drivs av de tre bröderna Joan, Josep och Jordi Roca. Restaurangen låg ursprungligen bredvid deras föräldrars restaurang, Can Roca, men har flyttat till ett eget hus byggt specifikt för restaurangverksamheten. El Celler de Can Roca serverar traditionell katalansk mat, men med nyskapande, experimentella förändringar. Restaurangen har tre stjärnor i Michelinguiden, som beskriver maten som ”kreativ”.

Oavsett vilken av dessa restauranger ett par besökare väljer att gå till kommer de att uppleva en middag i en klass för sig.