Fäviken Magasinet

I de vilda fjällen, långt ifrån Göteborgs spårvagnar och Stockholms neonskyltar tror man sig endast hitta snö och gran. Den invigde vet dock att i Jämtlands fjällvärld ligger restaurang Fäviken Magasinet. En restaurang som följer de fyra årstiderna, anpassar sig efter naturens gång och lockar matturister från hela världen. På grund av sitt rykte, sin nivå på matlagning och geografiska läge så är Fäviken Magasinet världskänt. Köksmästaren Magnus Nilsson är oerhört passionerad över mat och dess plats i samhället som det ultimata kulturuttrycket. I år tilldelades hans restaurang en utmärkelse i en respekterad restaurangguide.

Värt en omväg

Guide Michelin var ursprungligen en guide för bilister i Frankrike, skapad av däcktillverkaren Michelin år 1900. Den skulle guida bilister till servicestationer, hotell och vägkrogar. Guiden uppdaterades år efter år, och en ny typ av guide som fokuserade på matlagning gavs ut. Betygen i guiden ges i form av stjärnor, och att endast få en stjärna är en stor bedrift inom branschen och det maximala antalet tre stjärnor anses vara ett bevis på matlagning i toppklass. Förra året skapades en Guide Michelin endast för norden, med fokus på storstäderna. Detta år har man inte låtit det urbana sätta gränsen och Fäviken Magasinet är första restaurangen utanför storstäderna med två Guide Michelin-stjärnor.

Aldrig siktat mot stjärnorna

Fäviken Magasinet är fullbokat fram till den sista februari 2017 och utmärkelsen de två stjärnorna kommer bara höja trycket på Magnus Nilsson och hans team. Menyn följer årstiderna, och den säsongsbaserade maten är någonting som är unikt för de nordiska länderna. Fäviken Magasinet är ett kretslopp. Varje årstid tar man tillvara det som naturen producerar. Man förädlar och bevarar smaker som man tar fram vid ett senare tillfälle. Metoder upptäcks och återupptäcks. Nilsson har aldrig jagat några stjärnor, han har istället fokuserat på ge varje gäst en unik smakupplevelse sedan öppningsdagen. Utmärkelsen kan komma att inspirera andra krögare som befinner sig utanför storstädernas neonsken.

pulse